Ball de "Bastonets"

El ball de bastonets, com s’ha anomenat històricament a Lleida, és el ball festiu més arrelat i que més temps s’ha mantingut en actiu a la Festa Major. En tenim notícies des de l’any 1701 i mentre que la majoria de balls festius lleidatans desaparegueren entre finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX, el ball de bastonets es mantingué, i només deixà d’actuar a partir de la dècada de 1970, tot i que es recuperà uns anys després.

Des de la darreria del segle XIX i durant la major part de la passada centúria, el ball fou sostingut per les institucions d’asilats de la Diputació de Lleida, en especial per la Llar de Sant Josep, i els nois acollits en aquestes institucions eren els encarregats de ballar-lo. L’any 1992, el ball fou recuperat pel Centre Cultural Lleidatà de Dansaires, i actualment és ballat per la colla Bastoners del Pla de l’Aigua, creada l’any 2008.

Tradicionalment el ball de bastons de Lleida ha tingut tres coreografies pròpies, conegudes com Lo Tirititero o Pim-pilotero, La Cosidoreta i La Pastora Galana. Actualment, però, les colles incorporen també d’altres coreografies, que se sumen a les tres més tradicionals.