<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-webs/festeslleida/ca/actualitat/noticies/tot-a-punt-per-viure-el-carnaval-una-de-les-festes-mes-participatives-de-la-ciutat>>.

Tot a punt per viure el Carnaval!

El programa inclou del 20 al 26 de febrer els actes tradicionals, com la tupinada popular, la Marató de l’Ou, la Cursa de Llits o la Gran Rua, un dels esdeveniments més multitudinaris. Diverses entitats col·laboren en l’organització de la festa, que vetlla especialment per la seguretat

El cartell d’enguany és un collage fotogràfic, obra de Mireia Turón, estudiant de l’Escola Municipal de Belles Arts de Lleida, que es mou entre la poètica i elements característics de la festa

 

Lleida viurà del 20 al 26 de febrer la festa del Carnaval en què es dona especial protagonisme a les entitats i a la participació ciutadana. El regidor de Festes, Ignasi Amor, ha presentat avui el programa d’actes, que recull els actes tradicionals amb l’habitual diversió i disbauxa. Una de les activitats més rellevants és la Gran Rua, que manté el recorregut i que, com cada any, aplegarà milers de persones. La seguretat és un dels aspectes que més ha remarcat el regidor, donat que “s’ha de ser conscient dels riscos i ser responsables”. Les inscripcions per participar-hi encara estan obertes fins el 14 de febrer.

La regidora de Feminismes, Sandra Castro, ha incidit en el tema de la seguretat i en el protocol contra les violències sexuals en espais d’oci nocturn.

La tupinada popular donarà el tret de sortida el dijous dia 20, de les 18 h a les 20 h, a la plaça de la Catedral. L’impulsen la Germandat Pau Pi i l’Eix Comercial. Els tiquets es poden comprar anticipadament a Turisme de Lleida. També hi haurà degustació del Pastís de Carnaval, elaborat pel Gremi de Forners de les Terres de Lleida. Dijous també hi haurà la presentació del disc “Luna Poleno” de Miquel Hortigüela a l’auditori Municipal Enric Granados. També hi haurà l’espectacle “Tonta”, d’Albert Baldomà al Teatre Municipal de l’Escorxador (que repetirà funció divendres) i actuació del Col·lectiu Free’t. Soundpainting al Cafè del Teatre.

Divendres a la tarda hi haurà el XXXII Concurs infantil de disfresses al Centre Històric i Rua de Carnaval, amb la participació d’entitats del barri. A Cappont es farà la XXVI Marató de l’Ou, organitzada pel Col·lectiu Cultural. El Cafè del Teatre acollirà l’actuació del Petit de Cal Erill.

El cap de setmana començarà amb l’arribada del Pau Pi i la passejada Carnavalesca, des de la plaça de l’Ereta a la plaça de la Paeria, on es podrà ballar amb la música de la Bsumeta. A la tarda, després de la Rua Infantil de Carnaval de l’AV Jaume I, tindrà lloc l’activitat més participativa, la Gran Rua. Sa Majestat Pau Pi farà la lectura de pregó i s’iniciarà el recorregut de les carrosses i les comparses, amb sortida i arribada al c/ de Santa Cecília. A la nit hi haurà concert d’El Reno Renardo al Cafè del Teatre.

El diumenge és torn de la Cursa de Llits, dels Castellers de Lleida, amb concentració a la plaça de Sant Josep; de l’espectacle d’animació d’El Sidral i del Ball del Vermut, ambdues a la plaça de Sant Joan.

Finalment, dimecres hi haurà la vetlla de les despulles del Pau Pi i l’enterro de la Sardina, que acabarà amb sardinada popular a l’Av. d’Alacant, per part de la Casa d’Andalusia.

Des de la Germandat Pau Pi s’ha remarcat l’aportació que l’entitat fa a la festa i que l’entitat fa quatre anys que visita els centres educatius de la ciutat per donar a conèixer la figura del Pau Pi, el Rei del Carnaval. També han indicat que, segons els historiadors, la figura va sorgir el 1877, quan va obrir promoure que s’obrís la festa al conjunt de la ciutadania, i no només l’elit.

 

Cartell del Carnaval 2020


L’obra que il·lustra el Carnaval 2020 de Lleida és obra de l’estudiant del CFGS de Gràfica Publicitària de l’Escola Municipal de Belles Arts de Lleida (EAM), Mireia Turón. L’autora ha explicat que la idea parteix d’un punt poètic, que és totalment contrari a la festa del Carnaval. Ha parlat del cap de dona però sense rostre, perquè tothom s’hi pugui sentir identificat, i de la màscara, que recorda d’on ve el Carnestoltes. D’aquest cap surten elements, com gavines, “que no pinten res a Lleida”, ha dit, o sardines. Turón ha agraït l’oportunitat que dona la Paeria perquè l’alumnat participi en l’elaboració del cartell.

La regidora Castro ha destacat la implicació de l’EAM en aquest i altres esdeveniments de la ciutat, als quals es vol donar més protagonisme.