Inici Contacta Mapa web Traductor: 
Esteu aquí: Inici Festes i cultura popular Estiu Fanalets de Sant Jaume

Fanalets de Sant Jaume

L’eix de la celebració de Sant Jaume a Lleida, consisteix en la Romeria dels Fanalets, que es du a terme el dia 24 de juliol, en record de la llegenda de l'espina clavada a la planta del peu de l'apòstol Jaume, llegenda que és representada l'endemà, el dia de sant Jaume.

Al voltant d’aquests dos dies, s’ha anat bastint des tot un seguit d’activitats bàsicament culturals, com tallers i concursos de fanalets, representacions de la llegenda, audicions musicals, etc...

La Romeria del dia 24, la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume , surt després d'una missa a l'església del Carme i es dirigeix, actualment, i passant pels carrers del centre peatonal de la ciutat, cap a la capella del Peu del Romeu, a la cruïlla dels carrers Cavallers i Major, per cloure al Pati de les Comèdies, davant de la seu de la Regidoria de les polítiques a favor de la creativitat, la Cultura, l'Educació i els Esports.fanalets (Amics dels Gegants de Lleida i Lo Marraco)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

imatge: Amics dels Gegants de Lleida i Lo Marraco

 

L’AGRUPACIÓ ILERDENCA DE PESSEBRISTES RECUPERA EL CONCURS DE FANALETS

L’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, ha fet pública la convocatòria del LXXIX Concurs dels Fanalets de Sant Jaume 2021, suspesa l’any passat per la pandèmia. Tot i això no passarà el mateix amb la Romeria dels Fanalets que havia de celebrar-se el vespre del 24 de juliol, vigília de la festa de l’apòstol i que en principi i si no varia la normativa per la pandèmia, manté la seva suspensió també per enguany.
La convocatòria s’ha fet efectiva mitjançant la publicació de les Bases del Concurs en la web de l’entitat (pessebristeslleida.com). Així, el fanalets hauran de ser presentats a la Capella del Peu del Romeu (carrer Cavallers n. 2, cantonada carrer Major) seu de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, el divendres 16 de juliol de 2021, de les 18 h a les 20 h. En aquesta capella quedaran exposats al públic fins el divendres 23 de juliol de 2021.
Les Bases del Concurs aconsellen que els fanalets siguin de construcció manual, originals i inèdits, alhora que caldrà que estiguin sostinguts a l’extrem d’un bastó o d’una canya. El Jurat tindrà en consideració, a més a més de la imaginació i el bon gust, la simbologia religiosa i tradicional dels fanalets presentats a Concurs i la temàtica dels mateixos, d’acord amb les característiques de cada un dels premis que s’atorguin.
Els fanalets que a judici del jurat mereixin distingir-se per la seva originalitat, treball artístic, presentació i bon gust podran accedir a algun dels 13 premis que es lliuraran als millors fanalets, patrocinats per diverses entitats i sociacions com els Amics de la Seu Vella, el Cercle de Belles, el Centro Galego, la FECOLL, Res Non Verba, el Caliu Ilerdenc, l’Eix Comercial o els Armats de Lleida entre altres. Tanmateix la Paeria i la Diputació atorgaran una placa al col·legi, esplai, casal d’estiu o entitat veïnal o social que aporti la millor selecció o conjunt de fanalets al Concurs.
L’acte de Lliurament de Premis tindrà lloc el divendres 23 de juliolde 2021, a les 19 h, a la Sala d’Actes de la regidoria de Cultura-Casa dels Gegants.

CONCURS DELS FANALETS DE SANT JAUME

BASES

PRIMERA

Els fanalets hauran de ser presentats a la Capella del Peu del Romeu (carrer Cavallers n. 2, cantonada carrer Major), seu de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, el divendres 16 de juliol,  de 18.00 h a 20.00 h.
En el moment de la presentació es farà constar el nom de l’autor o del infant portador del fanalet i la seva edat.
Els fanalets presentats al Concurs, quedaran exposats al públic en la capella del Peu del Romeu fins el divendres 23 de juliol, dia que hauran de ser retirats pels seus autors per tal d’assistir a l’acte de lliurament de Premis.
SEGONA
Els fanalets, hauran de reunir les següents condicions:
1ª.- Que siguin de construcció manual, originals i  inèdits.
2ª.- Caldrà que estiguin sostinguts a l’extrem d’un bastó o d’una canya.
3ª.- El Jurat tindrà en consideració, a més a més de la imaginació i el bon gust, la simbologia religiosa i tradicional dels fanalets presentats a Concurs i la temàtica dels mateixos, d’acord amb les Bases del Concurs i les característiques de cada un dels premis que s’atorguen.
TERCERA
El jurat estarà constituït per representants de les institucions, entitats i patrocinadors dels premis, així com el president de l’Agrupació, el secretari  que haurà de prendre acta i els vocals de la Junta que és cregui convenients.
QUARTA
Els fanalets que a judici del jurat mereixin distingir-se per la seva originalitat, treball artístic, presentació i bon gust; seran guardonats amb els següents premis:
PREMIS
Atorgats per l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes
Premi Sant Jaume
Premi Peu del Romeu
Patrocinats per institucions, entitats ciutadanes o particulars
Premi Capella de Sant Jaume “Can Serra” (Federació d’Associacions de Comerciants de l’Eix Comercial)
Premi Mossèn Jaume Bertran (Caliu Ilerdenc)
Premi Escultor Jaume Gort, atorgat per la  família Gort-Solé, al millor fanalet dedicat a la imatge de Sant Jaume dels Fanalets
Premi Camí de Sant Jaume, atorgat pel Centro Galego de Lleida al millor fanalet que faci referència al Camí de Sant Jaume o a l’Any Sant Compostel·là.
Premi Seu Vella, atorgat per l’Associació d’Amics de la Seu Vella de Lleida, al millor fanalet que faci al·lusió a aquest monument
Premi Cercle de Belles Arts, al fanalet més artístic i innovador
Premi Associació Res Non Verba, al millor fanalet confeccionat amb materials reciclats
Premi Armats de Lleida, al millor fanalet infantil
Premi Federació de Colles de l’Aplec del Cargol, al millor fanalet que faci referència al cargol i a la festa de l’Aplec.
Premi Casa Ferrer, al millor fanalet de menor cost
Premis especials
Placa de la Paeria
Placa  de la Diputació de Lleida
Seran concedides al col·legi, esplai, casal d’estiu o entitat veïnal o social que aporti la millor selecció o conjunt de fanalets al Concurs.
Accèssits i mencions
El Jurat concedirà a més a més, els accèssits i mencions que consideri oportuns, alhora que podrà declarar els premis deserts.
Acte de Lliurament de Premis
Tindrà lloc el divendres 23 de juliol, a les 19.00 h, a la Sala d’Actes de la regidoria de Cultura (Casa dels Gegants) Plaça del Pati de les Comèdies.
CINQUENA
Els autors que destaquin pels seus artístics fanalets i hagin estat guardonats almenys en cinc ocasions amb els Premis Sant Jaume o Peu del Romeu, podran ser designats per a rebre el títol de Mestre Fanaler. Aquest títol i d’acord amb els Estatuts de l’entitat, haurà de ser ratificat per l’Assembla General de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes.
SISENA
La decisió del Jurat serà inapel·lable.
Prendre part en aquest Concurs, significa acceptar totes i cadascuna de les seves Bases.
Taller de Fanalets a la Biblioteca Pública
Dimecres 7 juliol de 2021, d’11.00 h a 13.00 i de 18.00 h  a 20.00 h
A càrrec de Carles Domènech, Mestre Fanaler
Organitza: Biblioteca Pública de Lleida
Col·labora: Agrupació Ilerdenca de Pessebristes
Inscripcions: Biblioteca Pública de Lleida
Exposició del LXXIX Concurs dels  Fanalets de Sant Jaume
Capella de Sant Jaume del Peu del Romeu
(Carrers Major/Carrer Cavallers, 2)
Del 17 al 23 de juliol de 2021 - Horari: De 18.00 h a les 21.00 h



Més informació:

Agrupació Ilerdenca de Pessebristes

http://pessebristeslleida.com/

24 i 25 de juliol (el cicle de Sant Jaume comença uns dies abans. Podeu consultar el programa a la web de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes)

 

Inventari del Patrimoni Festiu de Catalunya:

http://patrimonifestiu.cultura.gencat.cat/Fanalets-de-Sant-Jaume-Lleida

http://patrimonifestiu.cultura.gencat.cat/Fanalets-de-Sant-Jaume-Lleida2

 

La Llegenda de l’espina

Cada 24 de juliol, vigília de la festivitat de l’apòstol Sant Jaume, la ciutat de Lleida reviu la tradicional Romeria dels Fanalets de Sant Jaume, sens dubte una de les festes de caire popular i religiós de més arrelament entre els lleidatans. La festa té el seu fonament en una antiga llegenda, que ha estat tramesa oralment de generació en generació, de pares a fills, evocadora del naixement del cristianisme a les terres de ponent.

Segons la narració llegendària, que els lleidatans coneixen des de petits i han fet seva al llarg dels anys i dels segles, l’apòstol Sant Jaume pelegrinava per terres d’Espanya per a donar a conèixer l’Evangeli de Jesucrist. La popular narració diu que el sant duia per vestit una túnica basta, tota farcida de petxines i un capell, a la ma un bastó que l’ajudava a fer seu el camí, que feia per les calçades que havien traçat els romans pel trànsit de les legions de l’Imperi. La llegenda continua la seva narració tot descrivint que era ja nit entrada quan l’apòstol arribà a Lleida. Anava cansat i famolenc, hauria volgut acollir-se dins un hostal que ell, de lluny havia vist al vessant del turó que servia de fonament a la ciutat, per això continuava fent via.

De sobte es deturà davant una cruïlla de camins, la calçada tirava dret, riu Segre amunt, per on avui passa el carrer Major dels lleidatans, però era travessada per un altre camí que pujava a la ciutat, ensems que també davallava cap al riu. L’apòstol dubtà una mica, gira l’esguard arreu, bo i cercant a través de les tenebres una ànima compassiva que el volgués orientar.

Tot era silenci, tot era foscor....No passava ningú i decidí continuar per la calçada.

Sant Jaume començà a caminar a les palpentes, com si amb les mans volgués substituir els ulls. I, malgrat el compte que parava, va aixafar una bardissa i se li clavà una punxa al peu i ja no pogué caminar mes.

S’assegué a terra, enmig de la cruïlla. Oh, quin dolor que sentia!. La punxa havia penetrat endins, molt endins i turmentava el seu cos cansat per la fatiga. L’Apòstol va intentar inútilment arrancar-ne l’espina. I, com que patia tant, començà a exhalar gemecs profunds. Tant i tants en va fer, que la llegenda explica com aquests van arribar a oïdes dels àngels del cel que van baixar llum, amb “fanalets” perquè Sant Jaume pogués treure’s la punxa i continuar d’aquesta guisa el seu camí apostòlic. Un altra versió de la narració llegendària diu que els auxiliadors de l’apòstol van ser els mateixos veïns, molt singularment els infants de la ciutat que van sortir amb lluminàries a auxiliar el pelegrí.

Font:
http://www.pessebristeslleida.com/cicle-sant-jaume/62-informacio-general/150-la-llegenda-de-la-espina.html




CONTACTA Av. Blondel, 64 - 25002 Lleida
Plànol d'ubicació
Telèfon: 973 700 394 i 973 700 385
festes@paeria.cat
Totes les adreçes i telèfons
Twitter Facebook Youtube Instagram Flickr