Inici Contacta Mapa web Traductor: 
Esteu aquí: Inici Centre de Cultura Popular

Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida

El Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida és un espai municipal que va néixer la tardor de 2012, amb la voluntat de generar un pol d’activitat, recerca, reflexió, difusió, producció, formació i coordinació en l’entorn de la cultura popular i tradicional a Lleida. La vocació d’aquest espai és la de respondre a les necessitats de diversos grups, col·lectius o entitats i servir alhora com a espai de debat, diàleg, punt de trobada i coordinació entre diversos agents ciutadans que participen en aquest tipus de manifestacions culturals. La gestió de l’espai és coordinada entre els serveis tècnics de la secció de festes i cultura popular de la Regidoria de cultura i l’Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix.

Al Centre, s’hi duen a terme diverses activitats centrades bàsicament en la producció, la formació i la coordinació, com ara el treball, els assaigs, la preparació d’activitats, etcètera, per part de diferents colles festives i grups de música tradicional de la ciutat, també reunions i trobades de diversos col·lectius i entitats. També s’hi realitzen les classes del projecte formatiu en música tradicional Aula de Sons Lleida . Durant el curs, un dels principals eixos és el de la reflexió i difusió, amb la voluntat d’ampliar-ne els usuaris, obrir-lo encara més a la ciutat i anar completant els objectius del centre. És, doncs, fruit d’aquesta voluntat i d’aquests objectius que neix el cicle Diàlegs culturals, un cicle de conferències, presentacions, xerrades, col·loquis i debats, aproxima al públic diferents temàtiques, àmbits o qüestions concretes sobre la cultura popular i tradicional, amb l’objectiu de fer-ne difusió i promoure el pensament reflexiu entre les persones i col·lectius que ens movem dins d’aquest entorn cultural.

 

imatge de la sala

ANTERIORS "DIÀLEGS CULTURALS"

Exposició a la Casa dels Gegants i Nova sessió dels Diàlegs culturals al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida sobre «La Setmana Santa a la Granadella. El Desclavament i la Processó de l’Encontre, Elements Festius Patrimonials»

Exposició: «La Setmana Santa a la Granadella. El Desclavament i la Processó  de l’Encontre, Elements Festius Patrimonials»

Del 12 al 25 de març, Casa dels Gegants (av. Blondel 64).

Dilluns, de 10 a 14 h. Dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h

Dissabtes, d’11 a 13.30 h i 17 a 20 h. Diumenges i festius, d’11 a 13.30 h.

 

Conferència: «La Setmana Santa a la Granadella. El Desclavament i la Processó  de l’Encontre, Elements Festius Patrimonials» Conferència a càrrec de Josep Martí i Adelina Freixenet, del Consell Parroquial de l’Església de Nostra Senyora de Gràcia de la Granadella

Dijous 15 de març, a les 19.30 h., al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida (c. sant Martí s/n, baixos de l’església de Sant Martí)

Ho organitza:  ACPT Aurembiaix, Centre de Cultura Popular i Tradicional, Casa dels Gegants i Consell Parroquial de la Parròquia de Nostra Senyora de Gràcia de la Granadella


dialegs granadellaS’apropa Setmana Santa i la des de l’Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix hem programat una nova sessió dels Diàlegs Culturals al Centre de Cultura Popular i Tradicional, sobre un dels elements festius emblemàtics de la Setmana Santa de les terres ponentines com són el desclavament i la processó de l’encontre de la Granadella. Aquesta sessió dels Diàlegs Culturals, està complementada amb una exposició a la Casa dels Gegants, on s’expliquen el fet la importància d’aquests elements festius de la Granadella.  L’exposició està produïda pel Consell Parroquial de l’Església de Nostra Senyora de Gràcia de la Granadella

El Desclavament i la Processó de l’Encontre són dos actes que l’any passat van ser declarats elements festius patrimonials d’interès nacional per part de la Generalitat de Catalunya, i foren inscrits al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya.

Aquests dos actes, donen identitat i particularitzen la Setmana Santa de la Granadella, i el Desclavament esdevé un acte únic, documentat des del S.XVIII segons la documentació dipositada a l’Arxiu del Bisbat de Lleida.

El Desclavament, un ritual consistent a davallar el Crist de la creu, una imatge articulada i que un cop desclavada es diposita en una urna de vidre davant de l’altar major de l’església parroquial, és l’acte previ a la sortida de la processó de l’Enterrament del Divendres Sant.  En el moment del Desclavament sols hi ha llum al cambril on hi ha la imatge i es marquen diferents moments del ritual amb diferents instruments i cants, destacant el Miserere.

La Processó de l’Encontre, se celebra diumenge de Pasqua. El mossèn, un cop ha acabat la missa, surt de l’església amb la Sagrada Forma dins la Custòdia i els cantadors cantant el Pange Lingua. Es fa un tomb per darrere l’església. Després surt, en sentit contrari, la Mare de Déu Dolorosa en aquest cas vestida de blau i no de negre com el Dissabte Sant. En el moment que la Mare de Déu i la Custòdia es troben , ja que circulen en sentit contrari al voltant de l’església, es fan tres acataments, es canta el Regina Coeli i es segueix la processó conjuntament, circulant primer la Custòdia i després la Mare de Déu. Quan la Custòdia arriba a la plaça, es canta el Magnificat, entrant a l’església a l’últim vers, i a dins l’església s’entona el Tantum Ergo. Durant tota la processó les campanes repiquen.

 

Alguns enllaços d’interès.

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/299622/ca/govern-declara-elements-festius-patrimonials-dinteres-nacional-desclavament-processo-lencontre-granadella.do

https://www.racocatala.cat/canal/article/41338/setmana-santa-granadella-patrimoni-unic

http://www.lagranadella.cat/noticies/117/el-desclavament-i-lencontre-de-la-granadella-declarats-dinteres-nacional

 

7è Aplec Modernista de Ponent

"Joan Capri: per morir-se de riure"

JOAN CAPRIConferència a càrrec de Teresa Serés, estudiosa dels monòlegs de Joan Capri, investigadora i membre del GECIEC  de la UdL

Dijous 26 d'octubre de 2017, 19.30 h
centre de cultura popular i tradicional de Lleida
(c. sant Martí s/n, baixos de l'esglèsia de Sant Martí)

Aquesta edició dels Diàlegs Culturals, és organitzada conjuntament Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix amb el col·lectiu Modernista Natros Sols, que amb aquesta conferència, arrenca el 7è Aplec Modernista de Ponent.

No us el perdeu que ve carregat de bones activitats

 

 

 

A través d’alguns dels monòlegs més populars de Capri ens proposem explicar com l’aposta pel costumisme moral dels seus textos li serveix qüestionar una certa ètica tardomoderna i també realitats bàsiques de la societat menestral-burgesa.
Hem de subratllar que els monòlegs estan pensats en un moment històric determinat i retraten l’univers d’una societat en canvi que transita des d’una fràgil modernitat (prou fonamentada encara sobre el conservadorisme de principis tradicionals) cap a una nova modernitat que s’obre pas a poc a poc i que està presidida per l’individualisme hedonista i consumista, és per això que els hem considerat un bon exemple per estudiar la tensió que significa la coexistència d’aquestes orientacions.

Teresa Serés. Professora associada del Grau de Periodisme i Comunicació Audiovisual de la Universitat de Lleida. Membre del grup d’investigació GECIEC.

Les seves línies d’estudi giren al voltant de l’anàlisi del discurs, la pragmàtica, la sociologia, etc. i les temàtiques tractades són l’humor i la representació de la identitat.
Algunes de les seves publicacions són les següents: “Literature and Shows of Modern Costum in Catalan. Ethnotypismand creation of some modern imaginary of popular catalanity en“Identities on the move”, Peter Lang 2014 ; “Political satire, humor as an antidote to discomfort and monotony. The case of Polònia of TV3”, a Journal of alternative perspectives of social Sciences (Serés, T. & Soto, J., 2014); “Maternidad e identidad femenina en la sociedad de inicios del siglo XXI. 'La Riera', un ejemplo de identidad femenina tardomoderna ligada a la maternidad”, a Padres i madres en serie. Representaciones de la parentalidad en la ficción (2015); “Les representacions de la catalanitat en la publicitat comercial dels anys del procés sobiranista” a Narracions mediàtiques del catalanisme. De l'Estatut del 1979 al procés sobiranista (Capdevila, J. & Lladonosa, M. & Serés, T., Visa, M., 2016).

 

«Sant Antoni i el dimoni!. Un repàs a les festes de Sant Antoni a Mallorca»

Divendres 20 de gener, 19.30 h. Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida
Ho organitza: Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida, Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix i Associació Cultural i Recreativa Els Pagesos de Lleida.


“El Cant de la Sibil.la Un Nadal revisitat” Pep Tort i Alfons Pérez

Dijous 15 de desembre de 2016 , 19.30 h. Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida. (C. Sant Martí S/N (Baixos de l’església de Sant Martí)
Ho organitza: ACTP Aurembiaix i Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida

 


Antroponímia a la vall d'Àger

Diàlegs culturals al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida

El passat 6 de juny, dilluns, a partir de les 19.30 h va tenir lloc, al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida, la presentació de la recerca Antroponímia de la Vall d’Àger, a càrrec de Cristina Masvidal i Francesc Fité. Aquesta conferència, programada dins del cicle Diàlegs culturals, dona a conèixer els primers resultats d’aquest treball que  estudia els noms de cases, famílies, masies de la vall d’Àger a través de documentació històrica i entrevistes de  memòria oral. El gran volum d’informació recollida posa de relleu la vigència, encara avui, d’una memòria viva de la gent dels pobles de la Vall d’Àger, que ha sobreviscut a la decadència de moltes de les seves poblacions pel que fa a l’activitat econòmica i per tant al número d’habitants , arribant en alguns casos a l’abandonament.

Els autors de la recerca varen anunciar a la xerrada que tots aquests materials seran penjats a la xarxa per a poder ser consultats, i també amb la intenció de corregir possibles errors i rebre, alhora, noves dades antroponímiques per part dels habitants dels pobles de la Vall d’Àger, donant al treball un caire interactiu.

Amb aquesta conferència Diàlegs culturals tanca el seu curs d’activitats, que es reiniciarà el proper setembre. Us en mantindrem informats.

 

Lleida, 7 de juny de 2016

Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix

Correu-e: actpaurembiaix@gmail.com

 

Antroponimia vall Ager

Parlem de Festa!: El Ball de Cavallets de Lleida. Una història desconeguda

Cants religiosos de tradició oral de Setmana Santa

Sant Jordi dialegs culturals Ideologia i folklore Cels Gomis FESTA MAJOR TARREGA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contacte

Regidoria de Cultura - FestesLleida

  • C/St. Martí s/n (baixos de l'església de St. Martí)
  • 973 700 385 (Pau)
  • festes@paeria.cat

o bé:

Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix




CONTACTA Av. Blondel, 64 - 25002 Lleida
Plànol d'ubicació
Telèfon: 973 700 394 i 973 700 385
festes@paeria.cat
Totes les adreçes i telèfons
Twitter Facebook Youtube Instagram Flickr