<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-webs/festeslleida/ca/actualitat/noticies/tornen-indibil-i-mandoni>>.

Tornen Indíbil i Mandoni

ALCALDIA

Aquest divendres, celebració de benvinguda després de la restauració integral de l’escultura, inclosa la restitució de les peces que faltaven

Lleida celebra aquest divendres la benvinguda a l’escultura d’Indíbil i Mandoni, que ha retornat a la ciutat després de la restauració integral a què s’ha sotmès al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

A les vuit del matí d’aquest dijous, han començat els treballs per tornar a emplaçar Indíbil i Mandoni al damunt de la seva base, que també ha estat restaurada. L’operació, que s’ha allargat fins a mig matí, ha consistit en el desembalatge de la peça, en el trasllat des del camió grua a la peanya i en l’ancoratge de la figura en aquesta plataforma. L’escultura romandrà coberta fins demà a la tarda, coincidint amb la benvinguda oficial.

L’acte, que començarà a les 18 h, comptarà amb un conductor que introduirà amb un to dinàmic les figures d’Indíbil i Mandoni i en farà la contextualització històrica. A més, es projectarà un mapping-muntatge audiovisual històric sobre l’Arc del Pont.

Un any de restauració

El conjunt escultòric va patir un acte vandàlic el 17 de novembre de 2017 i es va sostreure la seva característica llança. A més, es va detectar que el mal estat del conjunt requeria la seva restauració. Per això, ara fa un any es va traslladar al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya per dur a terme el procés de recuperació d’aquest element patrimonial.

La Generalitat ha assumit el cost de la rehabilitació de l’estàtua (uns 30.000 euros). L’àrea d’Urbanisme de la Paeria s’ha fet càrrec de 28.365 euros més, que inclouen el cost de la reposició dels elements que havien desaparegut -la llança, la funda de la falcata i la cadena- així com la reparació del pedestal i els trasllats, entre altres.

L’escultura torna a tenir la pàtina que recupera el color original negre que l’hi va conferir l’artista fonedor Pere Corberó, quan la va crear a mitjans dels anys 40 del segle passat.

En les tasques, a més del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i dels tècnics municipals de l’àrea de Patrimoni, també ha intervingut el Centre Nacional d'Investigacions Metal·lúrgiques del CSIC.

Història de la peça

L’escultura dels cabdills Indíbil i Mandoni homenatja els herois ilergets que van defensar Lleida dels atacs dels cartaginesos i romans al s. III aC.

La peça original, creada per Merard Sanmartí el 1882, representava els guerrers celtes Istolaci i Indortes i es va realitzar en guix com a part d’una beca d’estudis artístics de l’autor. Després, l’escultura va passar a formar part de la col·lecció de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, a instàncies del seu fundador.

El 1945, l’Ajuntament de Lleida va encarregar fondre una escultura en bronze dedicada a Indíbil i Mandoni basada en l’obra de Sanmartí. Inicialment es va emplaçar als Camps Elisis, en la celebració de la Fira de Sant Miquel del 1946 i, poc després, el conjunt va ser traslladat a la seva definitiva i actual ubicació.

Retroba't amb Indíbil i Mandoni

Amb motiu del retorn d’Indíbil i Mandoni, s’han organitzat una sèrie d’actes per anar generant caliu sobre aquest retrobament de la ciutat amb els guerrers ilergets.

Des del passat 1 de desembre i fins al 30 de gener, el Palau de la Paeria acollirà l’exposició “Indíbil i Mandoni, els herois al descobert. Origen i restauració del conjunt escultòric (1946-2021)”, un recorregut pels orígens, la història i el procés de restauració.

L’endemà de l’acte de benvinguda, l’11 de desembre a les 11.00 h, es farà una trobada dels Urban Sketchers Lleida sota el títol "Benvinguts i ben dibuixats, Indíbil i Mandoni!". Aquesta comunitat de dibuixants es reunirà a l’Arc del Pont per reinterpretar de nou el monument amb els seus dibuixos, aquarel·les, etc.

Les visites guiades de Turisme de Lleida centrades en les “Llegendes” i el tradicional “City Tour” dels diumenges també acostaran als turistes i a tots els lleidatans que hi vulguin participar la història d’Indíbil i Mandoni i el procés de restauració que s’ha fet de l’estàtua.

Des de la regidoria de Comerç, Mercats i Consum s’ha posat en marxa el concurs d’Instagram “Retroba’t amb Indíbil i Mandoni”, adreçat als establiments de comerç i serveis, que podran publicar les seves fotografies i vídeos de benvinguda i donar a conèixer els seus establiments. Es triaran 10 finalistes (5 de vídeo i 5 de fotografies) i 3 guanyadors, que obtindran com a premi lots de productes de proximitat i un menú per a dues persones en un restaurant de cuina tradicional de Lleida.

Per implicar-hi els infants, s’ha creat també un joc retallable amb cartolina. Se’n farà un tiratge de tres mil exemplars i es repartirà per les ludoteques i altres espais educatius. Amb aquest retallable els nens i nenes podran jugar a disfressar els herois ilergets amb complements divertits, reivindicatius i propis de la ciutat, recordant diversos moments en els quals s’ha guarnit l’estàtua, com ara el Carnaval o l’Aplec del Caragol.

El Gremi de Forners també se suma a aquestes accions, amb l’elaboració d’un pa especial basat en una recepta antiga inspirada en el poble iber. Està fet amb blat i amb espelta, un blat primitiu que compta amb més nutrients i més sabor. Es pot trobar en diversos forns agremiats de tota la província.