<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-webs/festeslleida/ca/actualitat/noticies/retrobament-de-la-ciutat-de-lleida-amb-indibil-i-mandoni>>.

Retrobament de la ciutat de Lleida amb Indíbil i Mandoni

REGIDORIA D'URBANISME


L’alcalde Miquel Pueyo diu que aquests personatges històrics simbolitzen el coratge, la fortalesa i la resiliència de la nostra identitat com a poble

Després de gairebé dos anys d’absència per la seva restauració, el conjunt escultòric torna a l’Arc del Pont

La ciutat de Lleida ha celebrat aquest vespre l’acte de retrobament amb el conjunt escultòric que representa els cabdills ilergetes Indíbil i Mandoni, el qual ha tornat a la seva ubicació habitual de l’Arc del Pont, després de gairebé dos anys d’estudi i recuperació en el Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat.

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha presidit l’acte en el qual també han participat el primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, i el delegat territorial de Cultura, Albert, i al qual han assistit una nodrida representació de regidors de l’Ajuntament de Lleida, el delegat del Govern, Bernat Solé, i el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, entre altres.

L’alcalde Miquel Pueyo ha assenyalat que aquests personatges “simbolitzen el coratge, la fortalesa i la resiliència de la nostra identitat com a poble”. El paer en cap ha fet referència que Lleida ha patit molts embats al llarg dels segles, que ha anat superant. Però s’ha centrat en les conseqüències que ens ha deportat la pandèmia de la Covid els dos darrers anys per destacar que “la figura d’Indíbil i Mandoni, col·locada aquí en l’Arc del Pont, ens recorda no només allò que hem estat, sinó també allò que som i que volem continuar essent”, ha dit.

El paer en cap no ha defugit de qualificar l’acte d’avui com històric. “Ho és perquè una comunitat es construeix a partir de referents compatibles i d’il·lusions, i és innegable que després de dos anys extremadament difícils, quan estem en el punt d’arrencada d’un procés de recuperació de la ciutat no només des del punt de vista econòmic, sinó també psicològic i de fortalesa, el retorn d’aquests dos personatges il·lusiona, perquè representen un símbol d’esperança, una marca lluminosa que s’encara cap al futur”.

L’alcalde, que ha agraït la col·laboració de les diferents entitats que han col·laborat en l’organització de diversos esdeveniments amb motiu del retorn del conjunt escultòric, ha manifestat la seva il·lusió per haver pogut saludar als tres únics lleidatans que s’anomenen Indíbil.

Per la seva part, el primer tinent d’alcalde, Toni Postius, ha manifestat que avui era un dia feliç per Lleida pel retorn dels herois ilergetes i ha recordat que la restauració del conjunt escultòric va ser una prioritat en iniciar el mandat del govern municipal, perquè amb aquesta actuació es recuperava un símbol de la ciutat.

El delegat de Cultura, Albert Turull, també ha centrat la seva intervenció en el simbolisme de l’escultura, on el valor identitari era molt més important que l’artístic.

Premis, performance i descobriment

Un cop finalitzat els parlaments, s’ha lliurat els premis als guanyadors del Concurs d’Instagram Indíbil i Mandoni per als establiments de comerç i serveis. El premi al Millor Vídeo ha estat per sis establiments del Centre Històric (Lo Carrincló, Epap, La Bruixa – Cherokee, Mon Petit Salon, Els Trulls, Souls and Coffee Shop); el guardó a la Millor Fotografia se l’ha endut Kfe Con k, mentre que el premi a la Millor Benvinguda ha recaigut en l’Associació Comerciants dels carrers Democràcia i Remolins.

La performance de l’Associació Col·lectiu Free’t. Soundpainting sobre l’origen de l’escultura i la seva arribada a Lleida, acompanyada de la projecció d’un muntatge audiovisual sobre l’Arc del Pont han precedit a la descoberta del conjunt escultòric, que ha posat punt final a l’acte.

Un conjunt d’activitats de benvinguda

Al voltant de la celebració de l’arribada de l’escultura, s’han organitzat una sèrie d’activitats per anar generant caliu sobre aquest retrobament de la ciutat amb els guerrers ilergets.

Des de l’1 de desembre i fins al 30 de gener, el Palau de la Paeria acull l’exposició “Indíbil i Mandoni, els herois al descobert. Origen i restauració del conjunt escultòric (1945-2021)”, un recorregut pels orígens, la història i el procés de restauració.

Demà, dissabte, a les 11 h, hi haurà una trobada dels Urban Sketchers Lleida sota el títol "Benvinguts i ben dibuixats, Indíbil i Mandoni!". Una nova convocatòria d’aquesta comunitat de dibuixants que s’han citat a l’Arc del Pont per reinterpretar de nou el monument amb els seus dibuixos i aquarel·les.

Per la seva part, des de Turisme de Lleida, s’han programat visites guiades centrades en les “Llegendes” i el tradicional “City Tour” dels diumenges acosta als turistes i a tots els lleidatans que hi vulguin participar la història d’Indíbil i Mandoni i el procés de restauració que s’ha fet de l’estàtua.

Per últim, assenyalar la col·laboració del Gremi de Forners que també s’ha sumat a aquestes accions per a celebrar la tornada d’Indíbil i Mandoni a la ciutat, amb l’elaboració d’un pa especial basat en una recepta antiga inspirada en el poble iber. Està fet amb blat i amb espelta, un blat primitiu que compta amb més nutrients i més sabor. Es pot trobar en diversos forns agremiats de tota la província.