Lina_, Luar Na Lubre, Dave Bixby i Judit Neddermann, entre els artistes del 17è MUD
El festival de Músiques disperses ha presentat el cartell del 2024, que es completa amb Mercedes Peón, Marala, Alba Careta i Henrio, Dengue Dengue Dengue, River Omelet i Shooglenifty
El MUD, organitzat per la Paeria, tindrà lloc del 14 al 17 de març i concentrarà els concerts a l’Escorxador, al Teatre i al Cafè, així com al pati, on es faran dos vermuts gratuïts el cap de setmana
La dissetena edició del MUD, també conegut per Músiques Disperses, ha presentat aquest dimarts el cartell per al 2024, conformat pels artistes Lina_, Luar Na Lubre, Dave Bixby, Judit Neddermann, Mercedes Peón, Marala, Alba Careta i Henrio, Dengue Dengue Dengue, River Omelet i Shooglenifty. Aquest festival pioner de neo-folk a l’estat espanyol tindrà lloc a la ciutat de Lleida del 14 al 17 de març de l’any que ve i concentrarà l’activitat a l’Escorxador, tant al Teatre i al Cafè com al pati d’aquest espai, amb vermuts el cap de setmana. La regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, ha presentat el cartell amb Bàrbara Martín i Cristophe Cassan, i ho han fet a l’Espai Cerveser San Miguel, situat al centre de Producció de Mahou San Miguel a Lleida, donat que Cerveses San Miguel esdevé novament el patrocinador principal.
Bosch ha explicat que l’edició d’enguany es presenta amb un cartell equilibrat i potent, amb artistes de reconeguda trajectòria i noves propostes que s’obren camí en el folk modern, totes amb directes sorprenents i excitants. La regidora de Cultura ha assegurat que el MUD és un festival de referència en aquest sector musical i ha destacat la projecció i la qualitat dels artistes que visitaran Lleida al març amb el MUD. Igualment, ha apuntat com a novetat els abonaments que s’ofereixen del festival
El festival organitzat per l’Ajuntament de Lleida de forma exclusiva i reconegut com un dels festivals més particulars del territori, serveix d’aparador per projectar nous camins que el folk modern emprèn amb el pas del temps i es reivindica com a missatger intergeneracional, pont entre la tradició i la modernitat.
Multitud d’artistes han passat ja pel MUD, molts de reconeguts (WITCH, The Parson Red Heads, Kacy & Clayton, Estas Tonne, Donovan, Omar Souleyman, Fairport Convention, Magna Carta, Vashti Bunyan, BaBa ZuLa, Vieux Farka Touré, Nick Mulvey…) i molts d’emergents i desconeguts que han sorprès tothom, evidenciant la filosofia del festival (Ouzo Bazooka, Constantine, Lisa o Piu, Circulus, Ashwin Batish, Lovely Luna, Sieben, etc.), sense deixar de banda artistes nacionals de gran nivell com Ferran Palau, El Petit de Cal Eril, Silvia Pérez-Cruz, Baiuca, etc.
Els concerts d’aquesta edició es podran gaudir concentrats al complex de l’Escorxador, a la sala 1 del Teatre de l’Escorxador i al Cafè del Teatre de l’Escorxador, amb serveis al pati de l’Escorxador, on també hi haurà dos concerts-vermut gratuït el dissabte 16 i el diumenge 17.
MUD 2024
El dijous 14 de març s’inaugurarà el MUD a les 20 h al Teatre de l’Escorxador amb l’actuació de la multipremiada cantant de fado LINA_, que torna amb un nou i extraordinari treball que el segell alemany Galileo Music publicarà a tot el món el 19 de gener de 2024. El títol d'aquest treball és LINA_ Fado Camões.
Després de ser aclamada per la crítica internacional pel seu treball amb el productor català Raül Refree i d’haver rebut nombrosos premis europeus i una gira internacional de més de 70 dates, LINA_ presenta ara el seu nou i ambiciós treball en solitari.
La nit del mateix dijous 14 de març, el trio de música folk RIVER OMELET i el duo de bass tropical DENGUE DENGUE DENGUE actuaran al Cafè del Teatre.
La música de River Omelet beu d’arrels populars anglosaxones amb pinzellades indie-pop i l'harmonia de les seves 3 veus com a bandera. A les seves cançons parlen de sentiments viscerals i molt humans, i els agrada portar al terreny més personal les problemàtiques col·lectives de l'espècie humana. Combinen gèneres tan clàssics com el folk o el swing aportant la seva particular visió actualitzada. D'aquesta manera, River Omelet es proclamen com una banda sonora de moltes generacions. El 2023 han publicat un nou EP sota el nom de “The bad things we did right”. Dengue Dengue Dengue és un duo de bass tropical. Després de les màscares s'amaguen Felipe Salmon i Rafael Pereira, dos productors, djs i dissenyadors gràfics de Lima, el Perú.
El divendres 15 de març a les 20 h el Teatre de l’Escorxador acollirà l’actuació de LUAR NA LUBRE, el grup més internacional del folk a Galícia, que presentarà les cançons del seu nou treball ‘Luar Na Lubre XX. Encrucillada’, editat en format llibre-disc, que recull alguns dels temes més emblemàtics del seu ampli repertori, amb la participació de diferents veus que van passar pel grup, a més d'una cronologia fotogràfica i literària de la seva dilatada història, amb els testimoniatges de més de 60 personalitats de la música, la literatura i el periodisme. Luar Na Lubre, que significa ‘llum de lluna en el bosc sagrat dels celtes’, es va fundar a la ciutat de la Corunya (Galícia) en 1986, amb la vocació d'interpretar, desenvolupar i divulgar la música i la cultura de Galícia. El seu repertori està basat fonamentalment en les músiques d'arrel, des del respecte, però amb perspectiva de modernitat.
La mateixa nit del 15 de març MERCEDES PEÓN actuarà al Cafè del Teatre amb un espectacle molt potent a trio, on l'electrònica i el folk es donen la mà en una proposta contundent i plena d'apoderament a escena.
L'evolució musical de Mercedes Peón ha assolit el seu cim amb ‘Deixaas’, on ha trobat un camí inexplorat partint de les músiques d'arrel, un camí transitat a través de l'electrònica d'una manera poc ortodoxa, personal i intransferible. Marca d’una de les grans artistes del nostre temps.
‘Deixaas’ és fruit d'una intensa etapa de recerca sobre les possibilitats de l'art sonor portat a l'àmbit on Peón és un referent internacional: la música d'arrel, la tradició més genuïna. El disc amplia l'univers creatiu de Mercedes Peón en combinar artesania musical i avantguarda creativa de manera excepcional. Sense abandonar la base tradicional, l'àlbum inclou una faceta contemporània inspirada en espais acústics de nova naturalesa, obtinguts a partir d'un treball de camp amb sons reals i enregistraments de maquinària pesada recollides a les drassanes i espais industrials de l'entorn de Ferrol.
El dissabte 16, MARALA presentarà al Teatre de l’Escorxador el seu nou disc.
Marala són la catalana Selma Bruna, la mallorquina Clara Fiol i la valenciana Sandra Monfort. S'interessen per la tradició com a força d'innovació. Les seves cançons beuen del present i procuren fer honor al passat. Ens presenten un àlbum contundent i esperançador a partir d'una investigació sobre la mort en la música tradicional.
Per fer-ho, han escoltat balls de vetllatori del País Valencià, cançons de mort de les Balears, misses de difunts clàssiques, els discs de Rodrigo Cuevas, Maria Arnal o Tarta Relena i moltes altres referències que han impregnat les seves cançons.
La nit del dissabte 16 de març DAVE BIXBY i JUDIT NEDDERMANN actuaran al Cafè del Teatre.
Quan es parla d'artista, o àlbum de culte, Dave Bixby és un exemple perfecte. El cantautor nord-americà es va iniciar al circuit folk a mitjans dels anys 60 i es va veure immers en la voràgine de l'era psicodèlica en què es va trobar atrapat per l'LSD, que consumia cada dia i que el va enfonsar en una misèria personal de la qual finalment va poder escapar, pas per secta autodestructiva inclosa. És en el seu llegendari disc "Ode to Quetzalcoatl" (1969), enregistrat i editat de manera casolana i que lògicament no va tenir cap repercussió, on deixa un testimoni cru i punyent de la seva experiència redemptora, de la depressió i la degradació personal cap a la llum i l'esperança que va trobar en la fe religiosa.
L'escolta del disc és una experiència commovedora, d'una intensitat difícilment igualable en un disc de folk, on conviuen el turment, la culpa i la lluminositat. Només amb guitarra acústica, tocs d'harmònica i la passional veu d'en Bixby, el desbocament d'emocions resulta incontrolable. Després de dècades a l'ombra, el disc va ser redescobert i recuperat el 2013 pel segell lleidatà Guerssen, provocant la tornada a l'activitat de l'artista i una inesperada onada de reconeixement que ha elevat Dave Bixby a un estatus de culte i que fins i tot ha fet que cançons seves siguin samplejades per rapers com Travis Scott o A$ap Rocky.
Judit Neddermann destaca per la seva presència a l’escenari, la seva veu i una cosa molt importat, fa sentir al públic com a casa seva, els transmet calidesa, empatia i bona energia. La seva proposta artística beu d’arrels folklòriques i de música moderna. Ha col·laborat amb molts artistes i projectes destacant el duet "Este segundo" amb Alejandro Sanz, una cançó inclosa a l’àlbum #Eldisco del reconegut artista.
Durant un decenni, va ser la veu de la banda de mestissatge caribeny titulada The Gramophone All stars. Ha reinterpretat el “Winterreise” de Schubert juntament amb el Quartet Brossa, conjunt de música clàssica contemporània. També, va col·laborar amb la banda de percussió folklòrica Coetus. Per últim, va formar part de l’equip de la pianista inclassificable Clara Peya.
El diumenge 17 de març a les 18.30 h el Teatre de l’Escorxador acollirà l’espectacle “Udolç” d’ALBA CARETA i HENRIO. La trompetista i cantant de jazz Alba Careta i el cantautor i productor Henrio s’uneixen en el tercer treball discogràfic de la col·lecció del Càntut. Cançons de tradició oral. Un projecte que neix d’estirar el fil de la iniciativa Càntut a les escoles.
Sota el nom "Udolç", Alba Careta i Henrio emprenen un viatge oníric per diverses d’aquestes i altres cançons de bressol, principalment de les comarques gironines i recollides en l’arxiu del Càntut. La voluntat és recuperar les cançons utilitzades en els moments més tendres de la criança i que han passat de generació en generació amb l’objectiu de tranquil·litzar i fer adormir els infants.
El repertori escollit consta de dotze cançons de bressol reinterpretades amb arranjaments delicats de collita pròpia i també de quatre poemes d’Enric Casasses recitats per ell mateix, ambientats en el món de la nit, del son i dels somnis. “Udolç, un projecte per adormir els més petits i despertar la curiositat dels més grans”
La nit del 17 de març SHOOGLENIFTY clourà la dissetena edició del MUD, al Cafè del Teatre. Shooglenifty es va formar el 1990 per músics de les Terres Altes d'Escòcia, Orkney i Edimburg. L'espurna que els va fer brillar va ser la idea de fusionar melodies tradicionals i de so tradicional amb els ritmes i les línies de baix d'una barreja d'influències més contemporànies. Tan feliços tocant en un petit saló d'un poble de les terres altes com a l'escenari d'un festival a l'aire lliure tocant davant desenes de mils de persones, els Shoogles (com els coneixen els fans) han promogut la música escocesa a tot el món durant tres dècades. Shooglenifty va complir 30 anys el 2020. En plena forma i armats amb un nou àlbum de melodies fresques, llançat durant el tancament, els Shoogles entretindran com únicament ells poden.
MÉS INFORMACIÓ DEL CARTELL D'ARTISTES DEL MUD 2024
(arxiu adjunt)
PROGRAMACIÓ MUD’24
DIJOUS 14 MARÇ
Teatre de l’Escorxador
20 h. LINA_
Preu: 25 € + despeses de gestió (1€)
Cafè del Teatre
22 h. RIVER OMELET + DENGUE DENGUE DENGUE
Preu: 15 € + despeses de gestió (1€)
Abonament dia: 35€
DIVENDRES 15 MARÇ
Teatre de l’Escorxador
20 h. LUAR NA LUBRE
Preu: 20 € + despeses de gestió (1€)
Cafè del Teatre
22.30 h. MERCEDES PEÓN
Preu: 18 € + despeses de gestió (1€)
Abonament dia: 30€
DISSABTE 16 MARÇ
Teatre de l’Escorxador
20 h. MARALA
Preu: 15 € + despeses de gestió (1€)
Cafè del Teatre
22 h. DAVE BIXBY + JUDIT NEDDERMAN
Preu: 20 € + despeses de gestió (1€)
Abonament dia: 30€
DIUMENGE 17 MARÇ
Teatre de l’Escorxador
18.30 h. ALBA CARETA i HENRIO
Preu: 12 € + despeses de gestió (1€)
Cafè del Teatre
20.30 h. SHOOGLENIFTY
Preu: 18 € + despeses de gestió (1€)
Abonament dia: 25€
Abonament general: 80€ + despeses de gestió (1€) (oferta llançament fins el 20 de gener) / 95€ + despeses de gestió (1€) (a partir del 21 de gener)