"Liceu a la fresca" al Teatre Municipal de l’Escorxador
Divendres 21 de juliol de 2017
21.00 h – Sala 2
Xerrada i contextualització sobre Il trovatore de G. Verdi
A càrrec de l’Associació d’Amics de l’Òpera a Lleida
22.00 h – Plaça d’Esteve Cuito (pati de l’Escorxador)
Il trovatore
Retransmissió en pantalla gran des del Gran Teatre del Liceu i simultàniament a més de 100 municipis
Durada:
Primera part 1 h 15 min
Entreacte 30 min
Segona part 1 h 10 min
Durada total aproximada 2 h 55 min
*Entrada gratuïta fins a completar aforament
*Hi haurà servei de bar a la fresca.
MÉS INFORMACIÓ
149 municipis catalans i 166 en total de tot l’Estat seran els encarregats d’atansar aquesta gran òpera a les petites poblacions. Es farà a llocs tan emblemàtics com l'Arc de Triomf a Barcelona, la Plaza Mayor de Madrid, la plaça dels Jurats de Girona, Escaldes-Engordany d'Andorra o la plaça Esteve Cuito de Lleida (Pati de l’Escorxador). En el cas de Lleida, serà el tercer any que se suma a aquesta iniciativa que té per objectiu desmitificar el gènere líric i fer-lo accessible al gran públic.
Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola col·laboren amb el Liceu a la Fresca amb la cessió de la senyal a tots els municipis. El Canal 33 emetrà la mateixa nit un programa especial amb la representació d'Il Trovatore des de l'Arc de Triomf de Barcelona, en un programa amb presentació de Carolina Rosich i Jofre Font. A més, La2 el retransmetrà a tot l'Estat amb el programa El Palco, des de la Plaza Mayor de Madrid i amb la presentació d'Eva Sandoval i de Ràdio Clásica.
Enguany serà una nova producció d'Il trovatore de Verdi, amb direcció escènica de Joan Anton Rechi al capdavant. L’obra comptarà amb la presència de l’actor de Gerri de la Sal i actual Director del Teatre Romea, Carles Canut, que pren especial protagonisme amb la itnerpretació de Francisco de Goyacom a espectador d'excepció de la història, que arriba a ser un personatge més, un narrador o un trobador que amb els seus pinzells va desgranant la trama.
Notes del Director escènic per al programa de mà
"Un trobador és precisament el protagonista d'aquesta immortal obra de Verdi: un trobador, Manrico, immers en una mena de guer-ra civil contra el comte de Luna i lluitant per l'amor de Leonora".
"A principis d'octubre de 1808, Goya viatja a Saragossa per pintar una sèrie de pintures patriòtiques a la guerra de la independència. Però el que veu li horroritza tant (...) que crea aquests desastres que són considerats com l'antecedent dels reportatges periodístics de les guerres ".
"És curiós que tot això passés a Saragossa i els seus voltants, precisament un dels escenaris de l'argument d'Il trovatore. I com jo moltes vegades em deixo portar per la casualitat, vaig començar a pensar en què passaria si Goya fos precisament un espectador d'excepció d'aquesta història ".
"Una producció en la qual apareixen les pintures del geni aragonès barrejant-se amb la història d'Il trovatore. Transformant l'escenari del Gran Teatre de Liceu en una immensa tela".
Joan Anton Rechi, director (Extractes del text per al programa de mà)