La Festa Major de Lleida en honor a Sant Anastasi se celebrarà del 5 a l’11 de maig
La Paeria ha presentat aquest dimarts el programa d’actes de la Festa Major de Lleida 2016, que se celebrarà del 5 a l’11 de maig. Enguany, les arts plàstiques i l’aportació de la dona a la cultura i el llenguatge són dos símbols presents en la festa, tal i com ha apuntat l’alcalde, Àngel Ros. Per una banda, el cartell és obra de l’artista plàstic Àngel Jové, un dels pintors actuals més importants, que treballa l’art des de diferents àmbits. El paer en cap ha agraït l’autor l’obra, que és la imatge de l’”skyline” de la ciutat, amb la Seu Vella, el riu Segre i el Pont Vell, amb una llum especial. Per altra banda, la pregonera d’enguany és la primera dona catedràtica de la Universitat de Lleida, Àngels Santa, pel que es pretén fer un homenatge al saber, el coneixement i el llenguatge.
En la presentació del programa, el paer en cap ha explicat que les activitats combinaran els elements tradicionals de la cultura popular catalana i lleidatana amb actes més moderns. I ha remarcat el protagonisme que cada any prenen les entitats socials, culturals i esportives de la ciutat que participen en la configuració del programa. Un altre dels elements destacats és la música, amb els concerts en equipaments municipals o a les revetlles populars. Hi haurà una cinquantena de concerts, amb les actuacions de 12 formacions locals. Algunes de les propostes són Sopa de Cabra, que inicia la gira a Lleida, al pavelló 3 dels Camps Elisis; el concert de Blaumut amb la Banda Simfònica Unió Musical de Lleida a l’Auditori Municipal Enric Granados; o les revetlles, que comptaran amb la presència de Lorena, Los Deltonos, Manuel Fuentes, Green Valley, Animals, Xoel López, The Toasters, La Raíz i Banda Bassotti, entre d’altres. Enguany les dues revetlles es faran en tres escenaris.
Els Gegants de Lleida sortiran a celebrar les festes en diversos actes, amb la sortida del pregó, la trobada gegantera o l’anada a l’Ofici, el dia de Sant Anastasi, patró de la ciutat. L’acompanyaran els capgrossos, el Marraco, els Cavallets i la resta d’elements que conformen el seguici popular.
Montse Parra ha desglossat l’activitat per als dies festius, que començaran i acabaran amb els Castells de Focs al marge esquerre del riu Segre, el divendres 6 i el dimecres 11, ambdós dies a les 22 h. Parra ha afegit els balls de festa Major, les danses folklòriques que representen les diverses cases regionals de la ciutat, la revetlla de les Cases Regionals, concert i ballades de Sardanes, les actuacions dels Esbarts dansaires o les Havaneres. Precisament, la tinent d’alcalde ha incidit en al rellevància de la Cultura Popular i en què hi ha activitats per a tothom, esperant que sigui, com sempre, una festa major participativa. Tall de veu M.Parra
En l’àmbit de les arts escenes, hi haurà el musical “Mamma Mia” a la Llotja, diversos grups d’animació, presents al Parc dels Somriues, amb Festa Fusta, el Sidral, Xip Xap, Festuc Teatre, Campi qui pugui, Encara farem salat, la Barrila al Parc dels somriures.
Els esports tindran els eu espai, amb diversos esdeveniments: el Dirt Track ciutat de Lleida, organitzat per Moto Club Segre-Motocròs, el 7 de maig; la XX Diada de Judo. Federació catalana de Judo-Pavelló Magraners, el 7 de maig; Rugbi de Festa Major-Club Inef Lleida, el 7 de maig; el concurs de Salt d’obstacles-Hípica Terra Ferma, el 8 de maig; el XIV Concurs exposició Ornitològic, promogut pel Club Ornitològic Ilerdenc; la final del campionat d’Espanya de billar a tres bandes per equips, organitzat pel Club Billar Lleida, del 12 al 15 de maig; el V Campionat de tir policial Ipa i el IV Trofeu Ciutat de Lleida, del Club Tir Olímpic Lleida i Escacs al carrer, el 14 de maig.
També hi haurà la Mostra de Cervesa Artesana de Lleida i el Festival Folk.
Pel que fa a les firetes, s’ubicaran a la zona de Copa d’Or en la mateixa ubicació que estrenada l’any passat. El dia 13 de maig faran preus populars.
S’ha de recordar que hi ha un “Abans de la Festa”, amb la 11a Feria de Abril de Lleida, del 29 d’abril a l’1 de maig, i la 26a Fira de Titelles, del 29 d’abril a l’1 de maig, i també les activitats de “Després de la Festa” amb la nit dels Museus: 21 de maig de 20 a 24 h; la Festa de Moros i Cristians: 14 i 15 de maig; el XV Concurs Instrumental Sant Anastasi: 14 i 15 de maig i l’XXXVI Aplec del Caragol: del 20 al 22 de maig.
Com a novetat en la difusió de la festa, s’ha incorporat un programa de mà reduït, format butxaca perquè tothom pugui saber al moment les activitats que es fan. A més, hi ha el programa de mà i la revista. El pressupost de la festa major d’enguany és de 300.000 euros.
Àngel Jové, autor del cartell
L’artista lleidatà Àngel Jove (1940) va formar part del Grup Cogul i va tenir una activa presència en la Petite Galerie de l’Alliance Française, plataforma de l’avantguarda artística de la Lleida dels anys seixanta. És un dels representants històrics de l’inici de l’Art conceptual a Catalunya. La seva obra té un referent metafísic i de reflexió a l’entorn de la memòria i la imatge. Des del post-informalisme va iniciar els seus treballs sobre la imatge fotogràfica manipulada i ha treballat en diversos àmbits d’expressió artística (pintura, escultura, instal·lacions) els quals accentues el seu concepte de representació del buit, la malenconia i la fractura entre natura i cultura. Ha publicat diversos llibres, com “Petit homenatge a la flor de paret” (1967), “Verbo ser” (1970) o “Las portadas de Àngel Jové” (1999). La seva trajectòria artística també abraça el cinema, essent fonamental la seva influència i la seva presència en l’obra del director Bigas Luna. Entre altres reconeixements, fou Premi Ciutat de Barcelona d’arts plàstiques l’any 1991 per l’exposició “Capiscar la fior de la mà morta” (Centre d’Art Santa Mònica-Generalitat de Catalunya). Una gran part de la seva obra és visible a Lleida i comarques, ja que ha estat l’autor dels vitralls de l’edifici central de la Universitat de Lleida, de l’església de Sant Vicenç d’Àger i de la Capella del Jesús de la Seu Vella.
Àngels Santa, la pregonera de la festa
ÉS catedràtica de Literatura Francesa a la Universitat de Lleida i dirigeix un grup de recerca sobre Literatura popular francesa i cultura mediàtica. Ha publicat nombrosos articles sobre Stendhal, Hugo, Alexandre Dumas, Paul Féval, Villiers de l’Isle-Adam, Rimbaud, George Sand, Martin du Gard, entre d’altres. També reclama la seva atenció la literatura escrita per dones, una mostra d’això és el seu llibre sobre Marguerite Yourcenar: Els desordres de la car i la pau de l’esperit (2006). Sobre aquest tema dirigeix la col·lecció d’escriptura femenina: El Marraco Blau a Pagès Editors. Ha publicat estudis sobre literatura comparada (francesa-espanyola-catalana). Entre altres, destaca “Création littéraire et féminité chez Roger Martin du Gard” (2011), “La literatura popular francesa: folletines y melodrames” (2012) o “Des lettres et des femmes...La femme face aux défis de l’histoire” (2013). Dirigeix la revista L’Ull crític de Llengües i Literatures francòfones i la Col·lecció Espacios literarios en contacto a l’editorial Peter Lang (Bern). És també Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques, distinció atorgada pel govern francès per la seva tasca docent i investigadora.