<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-webs/festeslleida/ca/actualitat/noticies/l2019espectacle-201cenredadas201d-inaugura-la-16a-edicio-del-mud>>.

L’espectacle “Enredadas” inaugura la 16a edició del MUD

Aquest dijous, a les 21 hores, al Teatre de la Llotja, amb Martirio, Uxía, Carmen París i A Pedreira

Aquest dijous, a les 21 hores, al Teatre de la Llotja, amb Martirio, Uxía, Carmen París i A Pedreira

Arriba la setzena edició del MUD (també conegut per Músiques Disperses), festival pioner de neo-folk a l’estat espanyol, que tindrà lloc a diversos escenaris de la ciutat de Lleida del 23 al 26 de març.

L’espectacle “Enredadas” inaugurarà l’edició d’enguany aquest dijous, a les 21 hores, al Teatre de la Llotja, amb Martirio, Uxía, Carmen París i A Pedreira.

El MUD comptarà amb més artistes com Baiuca, Nick Mulvey, Kumbia Boruka, Pau Vallvé, Las Karamba, Socunbohemio, Patricia Atzur i Ultra-Local Dj’s conformant un cartell sorprenent i excitant amb la perspectiva oberta de la música folk, “open minded folk”, tal i com ens té acostumats el MUD.

El festival organitzat per l’Ajuntament de Lleida de forma exclusiva i reconegut com un dels festivals més particulars del territori, serveix d’aparador per projectar nous camins que el folk modern emprèn amb el pas del temps i es reivindica com a missatger Inter generacional, pont entre la tradició i la modernitat.

Els concerts d’aquesta edició es podran gaudir a diferents espais de la ciutat com el Teatre de l’Escorxador, La Llotja i l’Espai Orfeó, mantenint l’eix central de la programació al Cafè del Teatre de l’Escorxador, i el concert íntim (entrada lliure amb aforament limitat) a la botiga-cerveseria Grans Records de Lleida.

Programació

Dijous s’inaugurarà el MUD amb ENREDADAS (Martirio, Uxía, Carmen París i  A Pedreira), al Teatre de la Llotja de Lleida.

Quatre grans artistes que han sabut depurar-se i reinventar-se. Cadascuna a la seva manera ha revolucionat la copla, la jota o els “alalás”, a través de l’experimentació i el risc, modernitzant-les i apropant-les a altres estils i gèneres per  poder arribar a nous públics.

Tenen en comú molt més del que sembla a primera vista. Totes van lluitar per una tasca necessària de reconversió de la cançó popular espanyola, de la copla, del cant tel·lúric gallec, de la jota amb aires tropicals…

Comparteixen també la creativitat i el compromís amb la música. Són lletristes i amants de la bona poesia, de les cançons d'ahir, avui i sempre. S'envolten de grans músics i beuen directament de la millor tradició del cançoner llatinoamericà.

Aquest espectacle neix per tal de promoure, fomentar i difondre l'art com a trobada; estrènyer el coneixement i l'experiència d'aquestes cantants que revisiten la copla, la jota o els “alalás”.

Quatre dones que van reinventar i revolucionar aquests gèneres i els van donar una nova vida i una nova visió des del risc, l'experimentació i la creació de nous continguts i arranjaments que entronquen amb el jazz i altres músiques, fent que arribin a una altra audiència.

L'afinitat que senten ve donada per l'atreviment, la solidesa i l'humor amb què elles es van enfrontar a aquest repte. Sembla que són ànimes bessones d'universos culturals diferents, cosa que fa que l'espectacle sigui una festa de la música d'arrel i de la germandat.

Intercanviaran repertori i cantaran juntes en un acte d'admiració mútua i d'amistat, acompanyades de les guitarres de Sérgio Tannus i Marcos Teira, creant textures ben curioses entre les cordes que les acompanyen, les veus, les percussions i el piano de Carmen París.

I la nit del mateix dijous 23 de març, LAS KARAMBA al Cafè del Teatre.

Grup multicultural format per sis dones migrants, originàries de Venezuela, Cuba, Argentina i Catalunya, que han creat un nou espectacle ple de força i color musical.

En aquesta era tecnològica en què el contacte físic és un luxe i les relacions humanes es veuen influenciades per followers, likes i visualitzacions, cal tornar a connectar amb la font de poder més gran sobre la faç de la terra: l’amor. Aquesta energia inherent que ens habita i ens identifica com a éssers emocionals. L'amor pel que som i pel que fem, però sobretot l'amor cap a un altre ésser humà que té una història i una lluita a sobre: la Humanitat.

Las Karamba inicien 'La Humanidad tour’ aquest 2023 després de més de 40 concerts per tot Europa i amb vista al seu proper disc que veurà la llum el 2024.

El divendres, 24 de març, l’artista emergent SOCUNBOHEMIO ens oferirà la seva proposta de pop d’autor a l’Espai Orfeó.

Amb lletres costumistes i evocadores, amb voluntat poètica i una maduresa sorprenent per a algú de la seva edat, ens presenta el seu disc de debut “Contes de les Quatre Estacions”.

Socunbohemio és el projecte musical del jove barceloní Artur Viñas, una proposta de pop d’autor carregada de sensibilitat. L’acompanya a la producció Biel Colomer (Massaviu), a més de formar part de la banda de directe que es completa amb Òscar Acón i Gerard López. Socunbohemio es posà en marxa l’any 2018, però és a partir de 2020 amb la sortida de l’EP “Les coses que no et diré mai” que comença a guanyar adeptes de forma molt destacada. No en va, cançons d’aquest treball com “Als nostres amants” acumulen quasi mig milió d’escoltes a Spotify.

Ara, presenta per fi el seu esperat disc de debut amb el títol de “Contes de les Quatre Estacions”. Un llarga durada format per tretze temes estructurat entorn els quatre senzills ja coneguts dedicats a cada estació, que ara s’integren en un treball farcit de grans cançons que flueix de principi a fi. El disc parla de com les persones es trenquen, sobre el temps i l’amor i les maneres que tenim de fer-nos mal, d’equivocar-nos i d’aprendre a estimar. Ho fa amb un so tendre alhora que rotund, innovador respecte anteriors projectes però mantenint el compromís amb aquella essència inicial. Un primer disc que sens dubte situa l’artista en un lloc de privilegi a l’escena emergent del país.

I al Cafè del Teatre, els sorprenents KUMBIA BORUKA.

El percussionista Hernan Cortés lidera als Kumbia Boruka, amb l’acordió i les veus, acompanyat de Bob Sikou. Composicions i clàssics de la cúmbia colombiana dels anys 70, la mateixa que es balla als barris populars de Monterrey, ciutat natal d’Hernan, mesclat amb la salsa i el reggae. Finalment Jamaica està tan a prop de Mèxic com de Colòmbia.

La trobada amb Bruno “patchsworks”, productor autodidacta i polivalent, els ha permès plasmar la seva cúmbia híbrida, moderna i conscient.

Els músics de Kumbia Boruka tenen ben esmolades les seves armes en aquest registre musical. El so modern i singular del seu guitarrista colombià Andrés Segura, El baix ondulant del xilè Rodrigo Bastidas Nuñez, la bateria en flames d’Hadrien Santos Da Silva que ha crescut amb aquesta música, tot això sostingut per les congues i el güiro de Tadeo Cortés i la selecció explosiva dels vents de Kumbia Boruka.

La cantautora i guitarrista barcelonina Patricia Atzur actuarà el dissabte 25 de març a les 13 h a la botiga-cerveseria Grans Records.

Després de les bones crítiques del seu EP de debut ‘Seasons’, Patricia Atzur anuncia el que serà el seu primer llarga durada llançant el single i el videoclip ‘Lost In All Translation’, un tema d’exquisida factura que actualitza el folk-pop contemporani fent-lo accessible al gran públic.

Ultra-Local DJs són la Carme Baqués i el Raül Chamorro. Comparteixen amor per la música i els vinils des d'una petita botiga de discos al barri del Poblenou de Barcelona, Ultra-Local Records. Posen discos amb l'estómac, i fan pujar i baixar el fader entre hits i rareses que han quedat plasmades en acetats al llarg de la història de la música. Ultra-Local DJs punxaran a la botiga-cerveseria Grans Records el mateix dissabte 25 de març a les 12 h i a partir de les 14 h. L’entrada serà lliure amb aforament limitat.

El mateix dissabte 25, PAU VALLVÉ presenta al Teatre de l’Escorxador, el seu nou disc titulat : )

Amb una bona i llarga trajectòria com a compositor, autor, músic i productor, Pau Vallvé arriba en el seu millor moment tant musical com escènic.

: ) és el seu disc més positiu, rítmic i de bon rollo. Un disc que parla i sona en plural, en comunitari i que posa el ritme i la veu al capdavant. Com ja és habitual en ell, a cada nou disc munta nova banda per a l’ocasió. Per aquesta nova gira Pau Vallvé actuarà amb una banda de cinc components amb dues bateries i percussions! Un concert on no només tocaran cançons de l'últim disc, sinó que també repassaran els discos anteriors. I on l'objectiu, igual que el del nou disc, és mirar de fer-ho en plural, així que és un concert ideal per venir a participar cantant i no només ser-ne espectadors passius. Així que aprenguem-nos les lletres que així encara ens ho passarem més bé!

BAIUCA posaran la seva folktrònica en directe la nit de dissabte 25 de març al Cafè del Teatre.

Ritmes tradicionals gallecs mesclats amb electrònica contemporània, fent una mena de found footage on es recodifiquen els codis de la música tradicional galega a través d’una mirada actual però també futurista. Un directe molt singular, on barreja màquines (seqüenciador, sintetizador...) amb instruments tradicionals.

El 2021 publicava el disc, “Embruxo” (Raso Estudio), que compta amb col·laboracions com les de l'asturià Rodrigo Cuevas o el grup folklòric gallec Lilaina. El llançament del disc es va convertir en un fenomen a nivell global, i va ser elegit per la plataforma de streaming Spotify com el primer productor espanyol a comissariar les prestigioses playlists Track ID.

A més, el disc va obtenir una gran presència als mitjans de comunicació més prestigiosos.

Des de la publicació d''Embruxo', Baiuca no ha parat de girar, actuant a països com Portugal, Sud-àfrica, Estats Units i oferint la seva primera gira per Colòmbia i Equador, on va girar durant dues setmanes amb totes les entrades venudes i va ser seleccionat entre més de 700 propostes com un dels quatre artistes de la plataforma d'intercanvi musical Observatori Transoceànic.

Després d'un breu pas per Àfrica, l'artista va iniciar el 2022 omplint amb setmanes d'antelació espais de gran aforament a ciutats com Madrid, Barcelona o Santiago de Compostel·la i omplint espais a ciutats com Sevilla o Lisboa, i col·locant-ne el seu “Embruxo” entre els discos més destacats del 2021 als principals mitjans de comunicació d'Espanya i part d'estranger.

El 2022 el va trobar en una maratoniana gira de més de 50 concerts; de la publicació de l'àlbum de remixes d'Embruxo que va incloure remescles de prestigiosos productors com Matías Aguayo, GAZZI, Pablo Nouvelle o TIRAYA, entre d'altres; de recollir dos Premis MIN de la Música Independent, sent l'artista que més guardons ha recollit a la història dels premis amb un àlbum compost en una llengua cooficial; de signar col·laboracions amb artistes de la talla de Xoel López, Carlos Núñez o Alba Reche.

El 2023 el va iniciar publicant un EP juntament amb Alba Reche, preparant el que serà el tercer àlbum d’estudi de Baiuca i iniciant un nou tram de la gira que comptarà amb novetats, més músics en escena i canvis estètics i de repertori als concerts que oferirà a la primavera i l'estiu del 2023.

Nick Mulvey , el diumenge 26 de març, a les 20 h al Cafè del Teatre, clourà la setzena edició del MUD.

Músic, compositor i productor, el treball de Nick Mulvey supera els límits en composició i so, música tant tradicional com experimental, acústica i electrònica. Membre fundador del col·lectiu Portico Quartet, deixa la formació el 2011 per concentrar-se en el seu propi material. L’àlbum de debut “First Mind” fou nominat al Mercury Prize el 2014 i consolidà la seva trajectòria amb “Wake Up Now” el 2017, gravat en directe a l’estudi amb la seva banda. Amb un estil molt especial, Mulvey es dedica a crear un so sorprenent i únic, enllaçant influències de grans músics com Nick Drake, Joni Mitchell i Tom Waits amb una gran varietat d’estils africans.

En el seu àlbum més recent, “New Mythology”, ens mostra la seva llarga trajectòria musical, experiencial i filosòfica, un disc emotiu i amb inclinacions místiques, cançons delicades i precioses on Mulvey comparteix les seves reflexions amb el món.