<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-webs/festeslleida/ca/actualitat/noticies/dialegs-culturals-al-centre-de-cultura-popular-i-tradicional-de-lleida-el-cant-de-la-sibil-la.-un-nadal-revisitat>>.

Diàlegs culturals al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida: "El Cant de la sibil·la. Un Nadal revisitat"

Dijous, 15 de desembre, 19.30 h. Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida. Baixos de l’Església de Sant Martí, s/n

A càrrec de Pep Tort, historiador, Alfons Pérez, director de l’Escola de Música l’Intèrpret, i David Esterri, compositor

Al jorn del judici

parrà qui haurà fayt servici.

Un Rey vendrà perpetual

del cel quant may non fo aytal;

en carn vendrà certanament

per far del segla jutjament *

 

*TEXT DEL CANT DE LA SIBIL.LA SEGONS EL “CANTORAL DE LA CONCEPCIÓ”

CONSERVAT A L’ARXIU CAPITULAR DE MALLORCA - (segle XV)

 

El Cant de la Sibil·la, una peça d'origen medieval que profetitza l'arribada del Redemptor i, al mateix temps, l'arribada del Judici Final. Les sibil·les exercien de pitonisses en el món antic i els seus llibres profètics eren consultats per a conèixer l'esdevenidor. A través de complexos ritus, les sibil·les eren consultades per a determinar el futur de la comunitat. El cristianisme assimilà aquest personatge i el convertí en element de la representació litúrgica de Nadal. El Cant el protagonitza una persona -nin o nina, jove o adult, segons cada població- que va vestida amb una túnica, un mantell de sedes brodades, un casquet o capell i una gran espasa a les mans. El text del Cant és en català i amb la melodia gregoriana més arcaica d'Europa. En l'actualitat el Cant de la Sibil·la es canta cada vegada en més indrets del país: l'Alguer (Sardenya), Barcelona (Santa Maria del Mar, el Clot, Sant Gervasi), Ponts, Ontinyent, Sueca, Lleida (Seu Vella), Gandia.

 

A Lleida el Cant es representava, en època medieval, a la Seu Vella, segons documentació de l’època. Malgrat això, i de la memòria clara de la representació local del drama litúrgic, no se n’ha conservat cap text ni referència musical. En aquest sentit, per a la seva recuperació l’Escola de Música l’Intèrpret va encomanar a David Esterri la composició d’una música pròpia.

Enguany, el Cant de la Sibil·la de Lleida es podrà veure el dia 23 de desembre a la nau central de la Seu Vella.

La representació del Cant de la Sibil·la, de llarg recorregut històric, ha esdevingut un referent cultural de primer ordre en les dates de Nadal, tant pel seu valor patrimonial com per la seva elegància estètica. Fruit d’això l’any 2010, la UNESCO va declarar la representació mallorquina Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Aquesta sessió de Diàlegs culturals serà una aproximació a la tradició del Cant de la Sibil·la a Lleida, amb la participació com a conferenciants de Pep Tort, historiador, Alfons Pérez, director de l’Escola de Música l’Intèrpret, responsable de l’organització de la representació lleidatana, i de David Esterri, compositor de la música de la Sibil·la de Lleida.