Diàlegs culturals al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida
Per Sant Jordi llegeix música tradicional
Ivó Jordà, músic graller, presenta Fitxa tècnica de la gralla. Per conèixer i entendre l'instrument
Sergi Llena, músic gaiter, presenta Repertorio para cobla ribagorzana i Método de gaita de bot
Dijous, 21 d’abril, a les 19:30 h. Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida
(C/St. Martí s/n. Baixos de l’Església de Sant Martí)
En dates ja properes a Sant Jordi aquesta sessió de Diàlegs Culturals, que tindrà lloc el proper 21 d'abril, dijous, a les 19:30 h, al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida (Carrer Sant Martí, s/n, baixos de l'església de Sant Martí), comptarà amb la presència de dos conferenciants que presenten llibres relacionats amb la música tradicional:
- Ivó Jordà, músic graller, presenta Fitxa tècnica de la gralla. Per conèixer i entendre l'instrument
Sinopsi del llibre:
La gralla és un instrument molt arrelat a la tradició catalana i protagonista de nombroses manifestacions folklòriques del nostre país. Durant dècades, el seu so ha voltat per places, carrers i escenaris d’arreu, i ho continua fent: “la gralla està de moda”. Per això, cada vegada són més les obres adreçades a ella i els projectes en què participa. Però, tothom sap què és una gralla? Saben tots els compositors i arranjadors les seves possibilitats? Es coneixen bé els diferents models, la seva tessitura, els recursos musicals, les articulacions possibles, etc.? Per tal d’aconseguir una resposta afirmativa a aquestes preguntes, aquest llibre aprofundeix en el món de la gralla, contextualitzant-la dins l’entorn musical i el seu context històric, i sobretot explicant tot el que cal saber per conèixer i entendre l’instrument. Després de llegir aquest llibre, ningú podrà preguntar-se: què és una gralla?
- Sergi Llena, músic gaiter, presenta Repertorio para cobla ribagorzana i Método de gaita de bot
Sinopsi dels llibres:
Després de llarg temps investigant i evolucionant la Trompa de Graus o Trompa de Ribagorça (anomenada també gaita de Caserres), sorgeix la necessitat de crear arranjaments i una pedagogia del repertori i els instruments ribagorçans. Aquesta música s’interpreta amb la cobla de gaita i trompa.
Aquest nou repertori inicia un nou camí, realitzant polifonies en el repertori, materialitzant la idea en la formació de la Cobla Ribagorçana (gaita, trompa en sol, trompa en fa i tarota), inspirada en la formació dels antics Gaiters de Casserres, que tanta importància han tingut per aquestes terres.
18 d’abril de 2016
Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix
Correu-e: actpaurembiaix@gmail.com