Diàlegs culturals al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida
Conferència: La Festa de la Llordera de Torà , a càrrec de membres de l’Associació del Brut i la Bruta de Torà.
Dilluns, 1 de febrer, a les 19:30 h. Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida
(C/St. Martí s/n. Baixos de l’Església de Sant Martí)
En aquesta nova sessió de Diàlegs Culturals, organitzada per l’Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix, i que tindrà lloc el proper dilluns, 1 de febrer, a les 19:30 h, al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida, es parlarà de celebracions de Carnaval centrant la xerrada en la Festa de la Llordera de Torà, que anirà a càrrec dels membres de l’Associació del Brut i la Bruta.
Aquesta diada carnestoltesca té el seu origen en l’antiga festa de la Llordera, una celebració popular de Torà, que es duia a terme el dia de Dijous Gras, anomenat també Llarder o Llorder, d’on li ve el nom. Aquesta antiga celebració està documentada, almenys, des de mitjans del segle XVIII i desaparegué a mitjan segle XX a causa de la Guerra Civil de 1936 i posterior Franquisme.
No serà fins l’any 1990 quan un grup de joves toranesos iniciarà la recuperació contemporània de la festa. Una de les primeres coses que es decidí va ser el canvi de data, del dijous llarder al cap de setmana anterior al de carnaval. El motiu pel qual es decidí no celebrar el carnaval en la data oficial va ser per la proximitat amb Solsona, on, ja en aquest moment, s’hi celebrava un carnaval totalment consolidat i d’ampli ressò comarcal.
Aquesta festa de carnaval segarrenca esdevé un celebració genuïna i amb característiques pròpies que li donen una especificitat dins de les celebracions que es duen a terme actualment en aquestes dates.