<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-webs/festeslleida/ca/actualitat/noticies/7a-diada-del-garrotin-el-cap-de-setmana-del-5-al-7-dabril>>.

7a Diada del Garrotín el cap de setmana del 5 al 7 d'abril

7a Diada del Garrotín

5, 6 i 7 d’abril de 2019

La primera Diada del Garrotín va tenir lloc l'any 2013 i des d'aleshores cada primavera Lleida acull aquesta festa. Enguany, s’amplia l’oferta dels concerts i de dies al voltant del Centre Històric. Tot i que el nom de “diada” es manté expressament per desig dels mateixos organitzadors.

La Diada del Garrotín pretén fer un homenatge a aquesta música tant lleidatana i alhora continuar mantenint la germanor entre paios i gitanos.

 

Divendres, 5 d’abril

19    h. Sala Alfred Perenya (Av. Blondel, núm. 64)

Acte Inaugural de la Diada amb la projecció fragments del DVD “Lleida Carrinclona” de l’any 1987 i la presentació del llibre “Els músics gitanos de la rumba”, amb el seu autor Guy Bertrand.

L’obra original de Guy Bertrand, que corona intensos anys d'investigació i de reflexió en col·laboració amb personalitats de la comunitat gitana. Un llibre que subratlla la força de creació d'aquest moviment musical i dels seus actors, des dels més mediàtics als més desconeguts. El llibre és plurilingüe com els gitanos. Està escrit en català, en castellà i en occità. A mode d'homenatge a la comunitat gitana francesa, que parla fins a cinc llengües.

 

Dissabte, 6 d’abril

De 12 a 14.30 h. Plaça del Dipòsit

Matí de rumba amb les actuacions dels grups: La Rumba Blanca, Luis de Miguel i 4 De la Cera

La Rumba Blanca

Actuacions de Pep Lladó i Carlitos Miñarro són de la costa i de l’interior, de l’Est i de l’Oest. Al llarg de les seves trajectòries han treballat en diversos projectes tant personals com col·lectius. Ara el destí els ha reunit en aquesta nova aventura: “La Rumba Blanca”, clara referència al mestre Gato Pérez.

L’un per l’altre, Carlitos Miñarro i Pep Lladó sumen de ple dret tots els sabors de la rumba catalana. A més de liderar durant molts anys els seus propis grups (AI AI AI  i Naraina) han publicat diversos discos en solitari cadascun. Han col·laborat en enregistraments i en directes amb Gato Pérez, Peret, Los Amaya, Los Manolos, Chipen, Derrumband, Terrasseta de Preixens, Lo Beethoven...

Amb “La Rumba Blanca”, ambdós artistes mostren la seva vessant més poètica i sentida. Una proposta on la calidesa de la cançó d’autor es vesteix d’espontaneïtat rumbera.

 

Luis de Miguel

és l’expressió artística del cantant i guitarrista Luis Miguel Raya, acompanyat a la percussió per Jordi Noró. Un duo lleidatà ple de rumba, flamenc fusió i música cubana per a gaudir a bon ritme i compàs.

 

4 De la Cera

Amb Alex Fajardo, Jesus Ximenez, Chiqui Amaya i Antonio “Cocho” Gimenez

Grup creat el 2011 , formació de 4 components i gènere de rumba catalana tradicional, instruments bàsics com guitarra, bongo, piano i calaix . El grup amb el transcurs del temps ha anat reconstruint i canviant de formació fins arribar a assolir una formació sòlida com és l’actual amb  Cocho Giménez " Cocho " a la veu, fill d'Antonio de "Els Chavos”; Jack Tarradellas a la guitarra , fill de Johnny Tarradellas del grup " Chipén”; Chiqui Amaya, fill de Pepe dels “Amaya”, Àlex Fajardo a la percussió així mateix defensant i liderant la creació del grup, descendents de vells rumberos tradicionals els quals van donar a conèixer el gènere com és la " Rumba Catalana ", Grup del barri de la Cera (Raval) Barcelona. Rumba fresca de la vella escola amb sabor llatí i un toc modern, capaç de seduir-nos amb uns tangos , i fins i tot a posar-nos de ple en una orquestra salsera. Actualment són un grup que disposen d'una gran instrumentació incloent metalls , bateria , pianos , conga...

 

 

18 h. Plaça Sant Joan

Mostra- Taller de Ball de Rumba i Garrotin a càrrec de la Violeta

Conformada per Toni Pallejà (Guitarra i veu), Bamba Reyes (guitarra i veu), Jordi Noró (percussió), Dolors Pubill (ball, cors i palmes) i Pati Rubio (ball, cors i palmes), que són la filla i la néta de “Lo Parrano”. També som els organitzadors de les diferents edicions de la Diada del Garrotín  a Lleida.

Grup de paios i gitanos de Lleida, amb 20 anys de trajectòria, que recuperen cançons i balls tradicionals dels gitanos lleidatans. El seu estil musical principalment és la rumba  i el “garrotín”.

 

 

Diumenge, 7 d’abril


12 h. Bar de la Fecoll

Xavi Boira i Machín

Improvisacions a càrrec de dos figures del garrotín a Lleida

 

13.15 h. Plaça del Dipòsit

24 Rumbes per a Diatònic (Carles Belda+ Rafaelito+ Joanet de Mataró)

Amb l'acordió (Carles Belda), la guitarra (Rafalito Salazar) i els bongós ( Joanet de Mataró).

Si en fa d'anys que toquem rumbes! I en fa molts, també, que les toquem amb l'acordió diatònic. La intenció és aplegar-ne un bon feix, 24, en un llibre-cd.

Des del seu naixement, la rumba catalana s'ha difós amb una imatge clara: veu, guitarra i percussions senzilles. Ara, d'uns anys ençà, mercès a la revifalla del diatònic i la feina d'un bon grapat de conjunts i artistes, el diatònic s'ha empeltat a aquest paisatge i s'ha fet seva la fórmula màgica de la rumba. Una escudella ben genuïna i que triomfa allà on va. Arreu dels Països Catalans, fins l'infinit i més enllà!

 

19 h. Cafè del Teatre. Preu: anticipada 8€ / taquilla 10€ - Venda d’entrades al Cafè del Teatre

Cloenda de la Diada del Garrotin presentada pel José Antonio García Barranco

Comptarà amb les actuacions dels grups La Violeta + artistes convidats  Sabor de Gràcia amb l’espectacle “Sabor a Peret”


Sabor de Gràcia

amb la seva experiència i la seva manera tan personal i propera de fer rumba són considerats la banda oficial de grans concerts i produccions de rumba catalana. Van néixer de la mà del seu líder Sicus Carbonell en el 1994 i són els hereus de la Rumba Catalana de Peret.

Sabor de Gràcia, ha treballat per tot Catalunya, a gran part d’Espanya i a països com: Veneçuela, Puerto Rico, Argentina, França, Anglaterra, Hongria, Àustria i Alemanya; països on s’ha pogut ballar i rumbejar a ritme de la rumba gitana catalana

En el concert que oferiran el dia 7 d’abril, tocaran temes dels seu darrer treball “Sabor a Peret” combinats amb altres peces de “Gitanos Catalans” i els seus èxits més populars per commemorar la Festa del Garrotin i la Rumba.