<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-webs/festeslleida/ca/actualitat/noticies/150-actes-de-cultura-popular-musica-i-esports-per-gaudir-les-festes-de-la-tardor>>.

150 actes de cultura popular, música i esports per gaudir les Festes de la Tardor

Ahir al matí es va presentar el programa d’activitats que es concentraran del 28 de setembre al 2 d’octubre, però que inclou diversos actes abans i després de la festa. El paer en cap, Àngel Ros, i la tinenta d’alcalde de les Polítiques a favor de la Creativitat, la Cultura, l’Educació i els Esports, Montse Parra, han remarcat que la cultural popular, la música i els esports tenen especial rellevància, destacant especialment el 50è Aplec de la Sardana, que té lloc aquest dissabte, amb l’estrena de la sardana “A l’ombra de la Seu”, d’Amadeu Escoda; l’arribada diumenge de la 59a Volta Ciclista Internacional a Lleida, amb la pujada final a la Seu Vella, que l’alcalde ha subratllat que aquesta pujada esdevindrà una clàssica del calendari ciclista (Tall de veu À.Ros). També el concert de diverses corals en homenatge al músic i compositor Enric Granados, en el marc de la celebració de l’Any Granados a Lleida, que es farà a l’Auditori municipal el diumenge 16 d’octubre. Malú i Morat, que actuaran a les discoteques Biloba i The Hill, són alguns dels concerts destacats, juntament a les revetlles populars que, com és habitual, compten amb una rellevant participació de formacions lleidatanes.

En la presentació del programa, l’alcalde Ros ha assenyalat que s’han programa unes 150 actes i que alguns dels més rellevants ja tenen lloc aquest cap de setmana, com la Diada Castellera a la plaça de la Paeria, amb els Capgrossos de Mataró, els Xicots de Vilafranca i els Castellers de Lleida –que s’ha avançat pel Concurs de Castells de Tarragona-, o la 10a Recreació de les noces reials de Peronella i Berenguer IV, al Baluard de la Reina.

Les Festes de la Tardor continuen tenint el Centre Històric com un dels escenaris principals. Serà on tinguin lloc les revetlles populars, visites culturals, etc. S’han programat tres nits de concert, a la plaça del Dipòsit i la pista de la Panera, amb grups com Las Cabras, Búhos, Albercoks, Flamingo Tours o Pastorets Rock. Aquest últim grup amb Xavi Boira, s’emmarca en la celebració del 5è aniversari d’UA1 Lleida Ràdio. En aquest mateix espai es farà la III Mostra de Cervesa Artesana, el dissabte, i es faran diversos vermuts populars pel barri, promoguts per Hostaleria de Lleida). Tall de veu M.Parra

Durant els dies d’activitat festiva, hi ha l’Anem a Festa, el dimecres 28, amb l’anada dels Gegants de la Casa dels Gegants fins a la plaça de la Paeria per assistir a la Lectura del Pregó i posteriorment ballada de sardanes, amb la cobla Municipal de Lleida. El dijous 29, dia de Sant Miquel, tindran lloc Les Matinades; el Seguici de les Festes de la Tardor, amb la Colla infantil de Diables de Lleida, el Ball de Diables, el Ball de Bastons del Centre Cultural Lleidatà de Dansaires, la Moixiganga, el Ball de Moros i Cristians, Els Bastoners del Pla de l’Aigua, el Ball de Cavallets, els Capgrossos, els Gegants de la Paeria, el Marraco, la Ilerband, l’Àliga i els elements festius de la resta de colles de la ciutat. El mateix dia els grups Boira i Les Anxovetes faran la Cantada d’Havaneres a la plaça de Sant Joan. El divendres prendran el relleu les danses tradicionals dels col·lectius immigrants del Fòrum Ciutadà per la Cohesió Social i dissabte es farà el XXVI Festival de Dansa Tradicional dels Països Catalans, que enguany és alhora el 1r Festival Internacional Ciutat de Lleida, amb la participació del Ballet Joventut de Perpinyà, l’Esbart Sant Romà d’Encamp d’Andorra i l’Esbart Lleidatà de Dansaires del Centre Cultural de Dansaires de Lleida. El foc serà un dels protagonistes del dissabte amb la 20a Nit de Foc, amb la presència de diferents bèsties vingudes de diferents punts de la geografia catalana i les colles de foc de Lleida. El diumenge 2 d’octubre també acollirà l’espectacle de Dansa Catalana, amb l’Esbart Arrels; les sardanes a la plaça de la Paeria i Ball de Festa Major a la plaça de Sant Joan, i per cloure les festes, el tradicional Castell de Focs. A més, diumenge es desenvoluparan les activitats vinculades a la Verge de l’Acadèmia, amb el Certamen Literari Marià.

Les activitats esportives tenen especial protagonisme, amb el Concurs de Salts i Obstacles Territorial. Lliga Salt Terres de Ponent (Hípica Terra Ferma – Paeria i Diputació de Lleida); la IV Cursa Sant Miquel (Col·lectiu Bordeta.Net, que ja s’ha celebrat); el Torneig de Pàdel, 5a edició del Circuit Garaje Dalmau Open Indoor League; la Tirada Festes de la Tardor, 2016 (Club Tir Lleida i Trofeu Opel Lleidamobil, S.A); Gaudim dels Escacs al carrer (Club Escacs Balàfia); XV Concurs exposició Ornitològic a votació popular (Club Ornitològic Ilerdenc) i el XXIV Ascens i Descens de la Mitjana, al Parc de la Mitjana i el riu Segre (Club Nàutic Lleida).

Al Teatre de la Llotja es representaran diversos espectacles: Jorge Javier Vázquez amb “Iba en serio”; Brothers in Band, The very best of Dire Straits; “El Florido Pensil”, de Nenes, i el musical de Broadway Cabaret.

L’Auditori acollirà el concert del Cor Units pel cant: Lluitem contra el càncer, el Trio Belda (estudis cromàtics per a diatònic); La paraula i la música, del director Néstor Bayona; el Concert de Cloenda del XIè Festival Musiquem Lleida, i “El Cant de les Estrelles”, homenatge coral a Enric Granados

Després de la festa, hi ha, entre altres, Musiquem Lleida, impulsat per la Coral Shalom, i la representació de Les Bruixes del Pont del Boc, a Copa d’Or i Sot de Fontanet, organitzada per l’Associació de Veïns d’aquesta partida.

El pressupost de les festes d’enguany és de 100.000 euros.

Mari Pau Huguet, la pregonera d’enguany, i el cartell, de Montse Aran

La pregonera de les Festes d’aquest 2016 serà la periodista i presentadora de TV3 Mari Pau Huguet. La lectura del pregó es farà el dimecres 28 de setembre, a la plaça de la Paeria, donant així inici oficialment a les festes. Pel que fa al cartell d’aquesta edició és obra de Montse Aran, d’Aran Disseny. L’autora ha explicat que és una imatge que combina elements de la cultura popular i tecnològica. S’hi veuen el Marraco, els gegants i els capgrossos fotografiats per mòbils i una tauleta, una imatge que, segons ha explicat, seria impensable fa una dècada. Aran ha posat l’accent en la força visual de l’ull d’un dels capgrossos i la distribució de la imatge, amb una part en blanc que reforça l’altra, que conté els diferents elements.